Je hebt een reispas of internationaal paspoort nodig om naar een groot aantal landen buiten de Europese Unie te kunnen reizen.

Inhoud

Een reispas is een officieel document. Je kan ermee naar het buitenland reizen en terugkeren naar België. Over het algemeen kan je binnen Europa reizen met je identiteitskaart of kids-ID. Voor reizen buiten Europa heb je een reispas nodig.

Meer informatie over de nodige reisdocumenten vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Je kan ook contact opnemen met de ambassade of het consulaat.

Zowel kinderen als volwassenen hebben een reispas nodig.

De reispas voor volwassenen is 7 jaar geldig, voor minderjarigen 5 jaar.

Procedure

Belgen die in België wonen, vragen hun reispas aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats.
Belgen die in het buitenland wonen, vragen hun paspoort aan in de gemeente waar ze laatst waren ingeschreven.

Je vraagt de reispas persoonlijk aan bij de dienst burgerzaken. Jongeren onder 18 jaar moeten één van hun ouders meebrengen.

Na 6 werkdagen kan je de reispas afhalen bij de dienst burgerzaken.

Opgelet! Voor Belgen in het buitenland kunnen deze 6 werkdagen niet gegarandeerd worden. Voor hen kan de procedure meer tijd in beslag nemen.

Erkende vluchtelingen en staatlozen kunnen sinds 1 januari 2018 terecht in het gemeentehuis van hun woonplaats om een reisdocument aan te vragen. Niet-Belgen die geen reispas kunnen aanvragen via het consulaat of de ambassade van hun thuisland, vragen toelating tot aanvraag van een paspoort via paspoort@diplobel.fed.be.

Wat meebrengen

Bedrag

70 euro voor volwassenen
35 euro voor minderjarigen

Uitzonderingen

Je kan een reispas ook aanvragen via een spoedprocedure. Je ontvangt je reispas de dag nadien, als je je aanvraag voor 15.00 uur doet. Deze spoedprocedure kost 260 euro voor volwassenen en 210 euro voor minderjarigen.

Opgelet! Voor Belgen in het buitenland kan deze termijn niet gegarandeerd worden. Voor hen kan de procedure meer tijd in beslag nemen.