Je identiteitskaart is het bewijs dat je bent ingeschreven in het bevolkingsregister.

Inhoud

Met een Belgische identiteitskaart kan je aantonen dat je ingeschreven bent in het bevolkingsregister van België en kan je in het buitenland jouw nationaliteit en identiteit bewijzen.

De elektronische identiteitskaart heeft het formaat van een bankkaart en is, net als je bankkaart, uitgerust met een microchip. Die bevat allerlei persoonlijke gegevens zodat alle informatie niet langer zichtbaar is op je identiteitskaart.

Op de leeftijd van 12 jaar krijgt elke Belg automatisch een identiteitskaart. Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig kids-ID hebben, ontvangen pas automatisch een eID op het moment dat hun kids-ID vervalt, ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden.

Vanaf 15 jaar ben je ook verplicht om je identiteitskaart altijd bij je te hebben.

Procedure

Vanaf de leeftijd van 12 jaar ontvang je van de gemeente waar je woont automatisch een oproepingskaart om je elektronische identiteitskaart bij de dienst burgerzaken aan te vragen.

Ook als de geldigheidsperiode van je identiteitskaart verloopt, ontvang je een oproepingskaart om een nieuwe aan te vragen.

Ook zonder oproepingskaart kan je een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Je komt met je oproepingskaart, een recente pasfoto en je huidige identiteitskaart langs bij de dienst burgerzaken. 2 tot 3 weken later krijg je per post pin- en pukcodes aan. Met die codes kan je je nieuwe identiteitskaart afhalen.

Wat meebrengen

Bij de aanvraag:

Bij de afhaling:

  • je oude identiteitskaart;
  • de brief die je thuis kreeg met de vraag om je identiteitskaart af te halen en waarop ook jouw pin- en pukcode vermeld staan.

Bedrag

19,10 euro

Uitzonderingen

Er is ook een spoedprocedure als je je identiteitskaart dringend nodig hebt.

Bij een spoedprocedure wordt de identiteitskaart de eerstvolgende werkdag geleverd. De aanvraag moet gebeuren voor 15.00 uur. Deze procedure kost 116,40 euro.

Verlies of diefstal identiteitskaart

Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart kan je dit melden bij de politie of de dienst burgerzaken. Je krijgt dan een attest dat je identiteitskaart voorlopig vervangt.

Uitgebreide info vind je bij: Verlies of diefstal identiteitskaart.

Pincode identiteitskaart

Als je de pincode van je identiteitskaart niet meer kent, kan je een nieuwe aanvragen bij de dienst burgerzaken.

Uitgebreide info vind je bij: Pincode identiteitskaart.