Duurzaam Wonen energiemaatregel

Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan loopt.

En hoewel we weten hoe belangrijk water is in ons dagelijks leven, staan we er niet altijd bij stil dat we er ook spaarzaam mee moeten omspringen.

Gemiddeld verbruik

Een gemiddeld gezin van 4 personen in Vlaanderen verbruikt 115 m³ kraanwater (of 115 000 liter) per jaar. Dat komt neer op een verbruik van 79 liter per persoon per dag.

Het kraanwaterverbruik per persoon daalt met de gezinsgrootte. Een alleenstaande verbruikt namelijk gemiddeld 103 liter kraanwater per dag, terwijl dat in een gezin dat bestaat uit 5 personen ongeveer 71 liter kraanwater is per persoon.

Verschil tussen basistarief en comforttarief

De jaarlijkse waterfactuur wordt bepaald op basis van je verbruik én je gezinstoestand.

De waterfactuur werkt met een basistarief en een comforttarief. Je betaalt het basistarief voor het basisverbruik. Dat is 30 m³ per wooneenheid, vermeerderd met 30 m³ per gedomicilieerde inwoner. Een gezin dat bestaat uit 3 personen betaalt tot 120 m³ het basistarief (30 m³ voor de wooneenheid en 3 keer 30 m³ voor de bewoners). Een alleenstaande betaalt tot 60 m³ het basistarief.

Je betaalt het comforttarief voor al het water dat je méér verbruikt dan het basisverbruik. Het comforttarief is dubbel zo duur als het basistarief. Wie zuinig omspringt met water, wordt dus beloond.

Besparingstips

Besparen op water is eenvoudig. Het wijzigen van volgende gewoonten kan al een grote impact hebben:

  • Laat de kraan niet lopen bij het tandenpoetsen of bij het scheren.
  • Verzamel vuile was tot je een volle wasmachine kan opzetten.
  • Gebruik de ecostand op je (vaat)wasmachine.
  • Draai de douchekraan dicht bij het inzepen: elke minuut dat je minder lang doucht, bespaar je zo'n 10 liter water.
  • Gebruik een timer tijdens het douchen zodat je bv. niet langer dan 5 minuten onder de douche blijft staan.

Let er bij de aankoop van nieuwe apparaten op dat ze waterbesparend zijn: douchekoppen, toiletten, wasmachine, afwasmachine ... Daarnaast is het belangrijk dat je lekkende kranen en spoelbakken van wc’s zo snel mogelijk herstelt.

Ook door het plaatsen van een spaarkop in de douche of een spoelbak van de wc met 2 knoppen, kan je veel water besparen.

De grootste besparing kan je realiseren door het plaatsen van een regenwaterput waarop je de toiletten en de wasmachine aansluit.

Doe de lekcheck

Heb je toch nog een hoog waterverbruik? Doe dan de lekcheck, waarbij je een verborgen lek kan opsporen.

Voer de test uit wanneer er in je woning een tijdje geen water wordt verbruikt (bv. wanneer je gaat slapen).

Schrijf de meterstand op. Gebruik die nacht geen toestellen die water verbruiken en spoel die nacht ook geen toiletten door. Schrijf ’s ochtends opnieuw de meterstand op, vóór je opnieuw water gebruikt. Vergelijk de 2 meterstanden met elkaar. Zijn de laatste cijfers veranderd? Dan heb je wellicht een lek.