Duurzaam Wonen energiemaatregel

Heb je én zonnepanelen én een digitale meter? Dan loont het de moeite om te bekijken of je je elektrische verwarming of elektrisch opgewekt sanitair warm water slim kan aansturen.

Zo vermijd je piekmomenten in het elektriciteitsverbruik en stem je je verbruik beter af op je eigen energieproductie.

Het is aangewezen om je eigen opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf te gebruiken (en dus zo weinig mogelijk op het elektriciteitsnet te plaatsen). Een kWh elektriciteit die je van het net afneemt, kost immers 6 keer meer dan de vergoeding die je krijgt als je elektriciteit op het net zet.

Om dat te realiseren, heb je een slim aansturingsapparaat nodig dat je elektrische verwarming, warmtepomp(boiler) of elektrische boiler koppelt aan je digitale meter of zonnepanelen. Het toestel meet of je ruimte hebt om je eigen elektriciteit te gebruiken en kan vervolgens het elektriciteitsverbruik van je toestellen aanpassen.

Voor het plaatsen van zo’n slim apparaat kan je een premie krijgen, als het door een installateur geplaatst wordt.

De premie Sturing Elektrische Warmte (SEW) kan je aanvragen bij Fluvius. Met deze premie krijg je 50% van de aankoop- en installatiekosten van zo’n sturingsapparaat terugbetaald, met een maximum van 400 euro.

Meer info

www.duurzaamwonen.be/premies-en-leningen/premie-sturing-elektrische-warmte