Amerikaanse stierkikker Prov Antw

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijn bek past. Hij is ook drager van verschillende ziektes.

Met het Life-project 3n-Stierkikker bundelen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Agentschap Natuur & Bos van de Vlaamse overheid en Natuurpunt vzw hun krachten om de Amerikaanse stierkikker duurzaam te bestrijden.

Om die bestrijding effectief te laten verlopen, is het cruciaal dat zij een volledig beeld hebben van de verspreiding van deze soort. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde.

Hoe herken je een Amerikaanse stierkikker?

De mannelijke stierkikker maakt geluid dat lijkt op het loeien van een rund. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt (https://waarnemingen.be/sounds/45718/).

Stierkikkers zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, met een gewicht van meer dan 500 g. Ze hebben 1 keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep.

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

Geef dat dan door via www.waarnemingen.be/go/lithobates-catesbeianus.

Meer info

www.stierkikker.be