Met een digitale sleutel kan je je online identificeren.

Inhoud

Als je als burger gebruik wil maken van een elektronische dienstverlening kan je jezelf identificeren met je elektronische identiteitskaart (eID). Daarvoor moet je beschikken over een geschikte kaartlezer die aangesloten is op je computer of laptop. Dit is de meest eenvoudige en meest veilige methode om je te kunnen aanmelden.

Wie niet beschikt over een computer of laptop met kaartlezer kan een digitale sleutel aanvragen bij de federale overheid.

Een digitale sleutel bestaat uit een aantal beveiligingscodes die je per mail ontvangt. Samen met een gebruikersnaam en een paswoord krijg je zo toegang tot een aantal websites van de overheid met elektronische dienstverlening (bv. Tax-on-web, mypension.be, Student@work …).

Procedure

Je meldt je persoonlijk aan bij de dienst burgerzaken om de digitale sleutel aan te vragen met een uniek e-mailadres. Onmiddellijk na de aanvraag ontvang je van Fedict een e-mail met een activatielink. Deze e-mail bewaar je tot na de activatie.

Met de activatielink die je per mail ontvangen hebt en de activatiecode die je in het gemeentehuis hebt gekregen, kan je een gebruikersnaam en paswoord aanmaken. Ter bevestiging ontvang je een e-mail met een aantal beveiligingscodes die samen jouw digitale sleutel uitmaken.

Opgelet! De activatielink blijft maar 2 weken geldig. Als de procedure niet binnen 2 weken afgehandeld is, moet je een nieuwe aanvraag doen.

Wat meebrengen

  • je identiteitskaart of paspoort;
  • een uniek e-mailadres.

Bedrag

Inwoners van Arendonk betalen 5 euro, niet-inwoners betalen 10 euro.