Arendonk neemt deel aan het project Mooimakers, het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Wil je meehelpen om onze gemeente zwerfvuilvrij te houden? Heb je een sluikstort opgemerkt? Neem dan contact op met de dienst grondgebiedszaken.

Wat doet de gemeente tegen zwerfvuil?

Iedereen woont graag in een propere gemeente. Daarom is Arendonk toegetreden tot het coachingstraject van Mooimakers binnen de werking van Vlaanderen Mooi.

Mooimakers is het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en VVSG.

Mooimakers voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf acties op. Mooimakers geeft uitvoering aan het beleid rond zwerfvuil en sluikstorten.

Dat beleid is gebaseerd op 5 pijlers:

  1. infrastructuur
  2. omgeving
  3. participatie
  4. sensibilisering en communicatie
  5. handhaving

Meer informatie over deze pijlers vind je op www.mooimakers.be.

Vrijwilligers gezocht

Woon je graag in een zwerfvuilvrije gemeente? Wil je zelf aan de slag gaan om daarbij te helpen?

Als inwoner kan jij je in onze gemeente vrijwillig engageren om een locatie vrij te houden van zwerfvuil. Het lokaal bestuur ondersteunt jou daarbij met materiaal (grijptang, handschoen, fluohesje en vuilniszakken) zodat je aan de slag kan gaan. Je beslist zelf wanneer, hoe vaak en hoe lang je werkt.

Wil je meer info? Neem dan contact op met de dienst grondgebiedszaken via 014 40 90 79 of milieu@arendonk.be.

Zwerfvuil melden

Achtergelaten vuilniszakken? Gedumpt grofvuil? Overvolle vuilnisbakken met een berg rommel er rond? Als je een sluikstort opmerkt, dan kan je dat melden aan het lokaal bestuur. De personen die zwerfvuil of sluikstort achterlaten, riskeren een boete en zullen ook de opruimkosten moeten betalen.

Meld zwerfvuil, sluikstort of een overvolle vuilnisbak via onderstaand meldingsformulier.