Aan het onthaal van het gemeentehuis kan je pmd-zakken, biobags en papieren gft-zakken aankopen.

Pmd-zakken

Je betaalt 3,60 euro per rol van 24 pmd-zakken.

Sinds 1 januari 2023 kunnen pmd-zakken aangekocht worden in supermarkten AD Delhaize en OKay in Arendonk. Het is dus niet meer nodig om hiervoor naar het gemeentehuis te komen, al blijf je natuurlijk steeds welkom aan het onthaal.

Let op! Sinds maart 2021 zijn de sorteerregels van de blauwe pmd-zak gewijzigd. Naast metalen verpakkingen (bv. blikjes, schroefdoppen, kroonkurken, spuitbussen van cosmetica en voedingswaren, aluminium schoteltjes …), drankkartons en plastic flessen, mogen voortaan ook andere plastic verpakkingen zoals flacons, schaaltjes, vlootjes, potjes, tubes (bv. tandpasta), folies en zakjes (bv. plastic draagtasjes, chips) in de blauwe pmd-zak. Sinds januari 2023 mogen ook alle koffiecapsules (ongeacht het merk) in de blauwe pmd-zak.

Plastic flessen en flacons van water, frisdrank, fruitsap, melk, onderhoudsproducten, (af)wasproducten, bleekmiddelen … kan je platgedrukt én met hun dop in de blauwe zak steken.

Horen niet thuis bij pmd: speelgoed, emmers, luiers, aluminiumfolie, piepschuim, bidons van motorolie, verpakkingen die giftige of bijtende producten bevatten, verpakkingen met kindveilige sluiting, harde plastic voorwerpen …

Verpakkingen moet je volledig leegmaken en spoelen. Het maximum volume van een verpakking bedraagt 8 liter. Folies moeten losgemaakt worden van de schaaltjes en potjes voordat ze in de pmd-zak gaan. Lege verpakkingen mogen niet in elkaar gestoken worden of aan de buitenkant van de zak bevestigd worden.

2 keer per maand wordt pmd aan huis opgehaald door IOK Afvalbeheer. De ophaaldata vind je terug in de afvalkalender. Je mag pmd-zakken ook zelf naar het recyclagepark brengen.

Biobags en papieren gft-zakken

Hou je van een propere gft-container? Dan bieden de Biobags en papieren gft-zak een oplossing. Deze zakken zijn goed composteerbaar en worden toegelaten in de gft-container. Er zijn bio-afbreekbare zakken (Biobags) van 120 liter en papieren gft-zakken van 8 liter.

Deze papieren zakken zijn ook perfect voor een optimale biologische kringloop. 90% van de zak, met FSC-label, is cellulose, de ideale grondstof voor de productie van groen gas in de nieuwe vergistingsinstallatie in Beerse.

Biobags kan je aankopen voor 6 euro per rol van 10 zakken. Voor de papieren gft-zakken betaal je 6 euro per pakket van 80 zakjes.