DROOMBEELD tuinstraat landelijk

Droom jij van een groene straat? Heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw straat dan kandidaat als tuinstraat!

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en te verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen en bloembollen planten, regenwatertonnen plaatsen ... Ze doen dat niet alleen. Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, gratis plantpakket, buurtfeest ...).

Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab en de Kempense gemeenten.

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Daardoor kan water niet goed infiltreren in de bodem en warmt onze dorpskern op. Samen kunnen we hier iets aan doen.

Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten, vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit. Bovendien is een groene straat mooier en gezelliger, wat zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een fijne plek om samen met buren aan te werken en in te vertoeven.

Meer inspiratie

Laat je inspireren tijdens de digitale infosessies op donderdag 4 april of dinsdag 16 april 2024 om 19.30 uur. Je krijgt enkele inspirerende voorbeelden van tuinstraten te zien en krijgt tips hoe je zelf aan de slag kan gaan. Je leert er ook alles over wat een tuinstratentraject precies inhoudt. Kortom: een eerste stap op weg naar een tuinstraat.

De infosessies zijn gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven via www.kempen2030.be/tuinstraten/infosessies.

Enthousiast?

Spreek enkele buren aan over het project en stel jullie straat kandidaat via www.kempen2030.be/tuinstraten. Dat kan tot en met 28 april 2024.

In de loop van mei krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is. Het traject loopt van mei tot en met december 2024. In het najaar van 2024 volgt een nieuwe oproep, moest jouw straat nu niet gekozen zijn.

Meer info

tuinstraten@iok.be
www.kempen2030.be/tuinstraten

Het project ‘Tuinstraten op het Platteland’ krijgt financiële steun van:

Logos