Ouders kunnen hun stilgeboren kindje laten registreren in het sterrenregister.

Je kindje verliezen tijdens de zwangerschap, het is iets wat geen enkele ouder wil meemaken. Maar jammer genoeg gebeurt het wel.

Sinds 1 januari 2024 kunnen Arendonkse ouders hun stilgeboren kindje laten registreren, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Deze aangifte is niet verplicht en heeft geen juridische gevolgen. Maar het symbolische gebaar is voor sommige ouders wel heel belangrijk bij het verwerkingsproces.

De aangifte is mogelijk voor alle sterrenkindjes. Ook ouders van een kindje dat enkele jaren geleden stilgeboren werd, kunnen hun kindje nog laten registreren.

Ouders die hun kindje willen laten registreren, kunnen daarvoor een afspraak maken bij de dienst burgerzaken.

De ouders krijgen dan een attest van registratie met vermelding van de voornaam van hun kindje. Daarnaast biedt het lokaal bestuur hen een boom of plant aan die ze thuis een mooi plaatsje kunnen geven.

Sterrentuin op begraafplaats Kloosterbaan

Op de begraafplaats van Kloosterbaan richtte het lokaal bestuur een sterrentuin in, een plaats waar stilgeboren kinderen herdacht kunnen worden.

Baby’s die tijdens de zwangerschap zijn overleden, krijgen er een eigen rustplaats.

Aan de sterrentuin werd ook een kunstwerk geplaats. De Troostrand staat symbool voor verbondenheid en biedt ruimte voor bezinning aan rouwende ouders.

Arendonk troostrand impressie