Composteren is een manier om zelf je groenafval en gft te verwerken. Op die manier vermijd je afval en krijg je compost in de plaats, die je dan weer als bodemverbeteraar in je tuin kan gebruiken.

Om je keuken- en tuinresten thuis te composteren zijn er verschillende systemen op de markt: compostvat, compostbak, wormenbak, compostsilo ...

Of je werkt met een compostvat of compostbak hangt af van de oppervlakte van je tuin en de hoeveelheid afval die je te verwerken hebt.

Heb je een kleine tuin (tot ongeveer 400 m²), dan kies je best voor een compostvat. Dit laat je toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost.

Beschik je over een grotere tuin, dan kies je best voor een compostbak. Deze bakken zijn vervaardigd uit gerecycled huishoudelijk kunststofafval en hebben volgende afmetingen: 1 m (lengte) × 1,20 m (breedte) x 1 m (hoogte). De compostbakken kan je kopen aan het onthaal in het gemeentehuis en daarna afhalen aan de gemeentelijke werkplaats. Je betaalt daarvoor 63 euro.

Als je je gft-container(s) niet meer nodig hebt, kan je die opzeggen en laten ophalen. Je belt daarvoor naar de gratis Diftar informatielijn 0800 976 87.

Wil je zelf beginnen composteren, dan vind je heel wat tips op de website van Vlaco.