Je kan enkele basismaatregelen nemen om schade door marters te voorkomen. Heb je toch schade? Dan kan je nagaan of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding.

Het lokaal bestuur ontvangt regelmatig meldingen van marterschade aan woningen en wagens. Doordat de marter meer voorkomt in België dan vroeger, is dit de laatste jaren een veelvoorkomend probleem.

De beschermde dieren zijn zo groot als een kleine kat, met een dikke staart. Ondanks dat ze vooral muizen en ratten eten, kunnen ze ook redelijk wat schade veroorzaken in je huis, tuin of auto. Gelukkig bestaan er allerlei manieren om die schade te voorkomen.

Eerst en vooral is het belangrijk om de marter zo veel mogelijk de toegang tot je huis en je wagen te ontzeggen. Dat kan bijvoorbeeld door een omheining te plaatsen, gaten groter dan 5 cm af te dichten of door de wagen telkens in de garage te parkeren. Het plaatsen van elektrische matjes in de auto is een andere investering die effectief is gebleken.

Bij beperkte schade kan het nuttig zijn om het motorcompartiment grondig te reinigen om alle geursporen te verwijderen zodat geen andere mannetjes gelokt worden. Het gebruik van geursprays of ultrasoon geluid is niet aangeraden door de tijdelijke en beperkte werking. Meer informatie over deze maatregelen vind je op www.steenmarter.be.

Heb je de nodige maatregelen getroffen en toch schade opgelopen? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).