Erfgoed Noorderkempen werkt rond onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. De erfgoedcel ondersteunt gemeente Arendonk en haar inwoners op het gebied van cultureel erfgoed.

Erfgoed Noorderkempen is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar, met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.

Erfgoed Noorderkempen werd opgericht door de gemeenten om een beleid te ontwikkelen dat past bij de lokale noden en wensen. Zij ondersteunen de gemeentebesturen en verenigingen actief bij het inventariseren, bewaren, onderzoeken en toegankelijk maken van het Kempens erfgoed. De organisatie bestaat uit een deelwerking cultureel erfgoed en een deelwerking onroerend erfgoed.

Erfgoed Noorderkempen ondersteunde in het verleden al verschillende erfgoedprojecten in Arendonk, zoals de herdenkingen rond 120 jaar brandweer, 100 jaar school Voorheide en het jubileum ‘de Vaart Verjaart’. Er werd ook een molenspel gelanceerd in de Toremansmolen.

Ben jij lid van een vereniging, ben je een verzamelaar of beoefen je een ambacht? Erfgoed Noorderkempen geeft raad, daad of financiële steun voor het veiligstellen van je archief of collectie, het doorgeven van je kennis of kunde, het uitwerken van een tentoonstelling, boek, publieksactiviteit of educatief project.

Wie een cultureel erfgoedcollectie over onze gemeente of regio beheert (bv. bidprentjes, een verenigingsarchief, gebruiksvoorwerpen rond een bepaalde ambacht ...) kan beroep doen op de gratis dienstverlening van Erfgoed Noorderkempen bij het inventariseren, digitaliseren en conserveren van de collectie. Meer info daarover vind je op de website van Erfgoed Noorderkempen.

Meer info

Erfgoed Noorderkempen
Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
Deelwerking cultureel erfgoed: 014 44 33 62
info@erfgoednoorderkempen.be
www.erfgoednoorderkempen.be
www.facebook.com/erfgoednoorderkempen