'Brabant Kust de Kempen' overschrijdt de grens tussen Noord-Brabant en de Kempen. Het project is gericht op het samenwerken over de grenzen heen, het versterken van de regionale identiteit en het stimuleren van duurzaam toerisme.

In de grensstreek tussen Brabant en de Kempen, van Turnhout tot Tilburg en van Hoogstraten tot Arendonk, schuilt een onontdekte parel. Het gebied heeft potentieel voor bloeiend toerisme, maar de grens vormt vaak een obstakel voor samenwerking. De grensstreek is jammer genoeg versnipperd en er is nood aan een overkoepelende streekidentiteit. Het project richt zich daarom op het verbinden van aanbod, het ontsluiten van grensverhalen, het vergroten van de zichtbaarheid en het inzetten op duurzame ontwikkeling.

Het Bels Lijntje neemt hierin een centrale rol: ooit een spoorlijn, vandaag een populaire en groene fietsweg tussen Tilburg (NL) en Turnhout (B). Om kruisbestuivingen tussen de verschillende gemeenten aan te moedigen en activiteiten beter te enten op het bestaande aanbod, zal het project campagne voeren om bekendheid te creëren en ingrepen voorzien.

Op deze route worden ‘10 knopen’ ingericht op plekken met een link naar het (spoor)verleden. Dit zijn rustplekken en kruispunten van waaruit je andere bezienswaardigheden in de buurt kan verkennen. Zij worden voorzien van basisinfrastructuur zoals een rustbank of picknickbank, een identificatiepaaltje, doelenbewegwijzering, een informatiebord en fietsensteun. Er worden routes uitgestippeld om naburige bezienswaardigheden, zoals de koloniën in Merksplas en Wortel, de Vallei van ‘t Merkske en de Spoorzone in Tilburg, te verbinden met het Bels Lijntje en in Baarle wordt een bezoekerscentrum ingericht.

Het project wil de vele grensverhalen zoals de enclaves, de Dodendraad en de Hertogen van Brabant in beeld brengen én ze verbinden. Het aanbod wordt verduurzaamd dankzij het faciliteren van duurzame mobiliteit, ecologische bewustwording en het versterken van de unieke ecologisch verbindingszone tussen Turnhout en Tilburg.

Tenslotte vraagt een goed ontsloten aanbod en het uitdragen van de grensverhalen om betrokkenheid vanuit de grensstreek. Zo zullen bewoners, huidige en toekomstige gebruikers van het Bels Lijntje, ondernemers, lokale (erfgoed/historische) verenigingen en heemkringen nauw betrokken worden en wordt er ingezet op het professionaliseren en verbinden van lokale ondernemers en toeristische medewerkers. Bezoekers worden op die manier verleid tot een meerdaags verblijf, aangezien deze grensstreek een sterk en waardig alternatief wordt voor de minder duurzame vakantie ver van huis.

Meer info

www.interregvlaned.eu/brabant-kust-de-kempen

Interregvlaned rgb pos HR