Het risico op een ernstig ongeval in een nucleaire installatie in België is zeer klein. Maar in het geval van een kernramp, is jodiumtabletten innemen dan noodzakelijk?

Sinds maart 2018 worden er doosjes met stabiel jodium ter beschikking gesteld van de bevolking via alle apothekers in heel België. Voor de inwoners van Arendonk zijn de gratis jodiumtabletten echter al beschikbaar sinds 2010. Dit omdat de gemeente Arendonk gelegen is in de zone van 20 km rond Mol-Dessel, waar het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN), Belgonucleaire en Belgoprocess zijn gevestigd.

Heb je thuis dus nog een voorraad jodiumtabletten, dan moet je niet onmiddellijk nieuwe jodiumtabletten gaan halen. De datum die op de verpakking staat, is de productiedatum en niet de vervaldatum. Kijk dus eerst thuis na of je nog jodiumtabletten hebt voor je naar de apotheek gaat. Jodiumtabletten hebben immers een lange houdbaarheidsdatum van minstens 10 jaar.

Zij die echter nog geen jodiumtabletten in huis hebben, gelieve wel naar de apotheker te gaan met de identiteitskaarten van alle gezinsleden. De apotheker zal 1 doosje tabletten per 4 personen meegeven.

Wanneer jodiumtabletten gebruiken?

Als er een nucleair ongeval in Dessel of Mol plaatsvindt, kan er radioactief jodium vrij komen. Dit kan via de luchtwegen of via besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en vooral de schildkier aantasten. Neem de tabletten dus alleen bij een nucleair ongeval waarbij radioactief jodium vrijkomt én na aanbeveling door de overheid.

Hoe jonger, hoe belangrijker het is om je te beschermen tegen besmetting van radioactief jodium. Vooral baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico. Daarom moeten bij een nucleair ongeval jodiumtabletten prioritair aan hen worden toegediend.

Voor personen ouder dan 40 jaar is het innemen van jodiumtabletten vaak minder aangewezen. Jodiumtabletten verzadigen immers de schildklier, zodat die geen radioactief jodium kan opnemen. Bij personen ouder dan 40 jaar is de werking van de schildklier vaak ontregeld, waardoor de nadelen van het nemen van jodiumtabletten (ongewenste bijwerkingen) groter kunnen zijn dan de voordelen. Ben je ouder dan 40? Dan vraag je best raad aan je arts.

Meer info

www.nucleairrisico.be