De diensten burgerzaken en grondgebiedszaken (voor professionelen) werken enkel op afspraak.
Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH)
De dienst DGH staat in voor de dringende hulpverlening in Arendonk en onmiddellijke omgeving.
Sinds 2012 heeft Arendonk een dienst Dringende Geneeskundige Hulpverlening of kortweg DGH. De DGH staat in voor de dringende ziekenwagenopdrachten in Arendonk en onmiddellijke omgeving. Die opdrachten zijn heel uiteenlopend en kunnen gaan van verkeersongevallen en arbeidsongevallen tot hartinfarcten en beroertes.
Het team van de DGH bestaat op dit moment uit 5 beroepskrachten, een 45-tal vrijwilligers en 2 goed uitgeruste ziekenwagens. 2 ambulanciers staan 24/24 en 7/7 klaar om uit te rukken indien nodig.
Hoe kan je de dienst DGH bereiken?
De DGH werkt uitsluitend in opdracht van de 112-centrale. Je kan dus niet rechtstreeks naar de DGH bellen, maar je moet steeds bellen naar het nummer 112 als je een ziekenwagen nodig hebt. De noodcentrale stuurt dan een ziekenwagen uit en kan eventueel ook meteen een MUG meesturen.
Indien nodig komt ook de brandweer of politie ter plaatse, bijvoorbeeld bij een zwaar verkeersongeval. Het is dan ook heel belangrijk dat je een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving geeft van de situatie als je het nummer 112 belt. Zo kan de noodcentrale meteen de juiste dienst(en) ter plaatse sturen.
Als onze ziekenwagen al een andere opdracht aan het uitvoeren is, wordt de dichtstbijzijnde beschikbare ziekenwagen uitgestuurd, bijvoorbeeld die van Ravels of Turnhout.
Wat is het verschil tussen een ziekenwagen van de dienst 112 en een secundaire ziekenwagen?
Een ziekenwagen van de dienst 112, zoals die van de DGH, zit ‘te wachten’ op een oproep en zal na de oproep zo snel mogelijk ter plaatse komen. Een secundaire ziekenwagen voert enkel niet-dringende opdrachten uit. Dat kan bijvoorbeeld het vervoer zijn naar een vooraf geplande afspraak in het ziekenhuis of het transport tussen 2 ziekenhuizen voor extra onderzoek of een ingreep. Deze ziekenwagen rijdt van opdracht naar opdracht en is dus niet altijd onmiddellijk beschikbaar.
Voor dit soort opdrachten kan je geen beroep doen op de DGH, maar kan je contact opnemen met het Rode Kruis of een privéziekenwagendienst.
Hou er wel rekening mee dat secundaire ziekenwagens geen oproepen mogen doen vanop de openbare weg of een openbare plaats.
Wat is het verschil tussen de DGH en het Rode Kruis?
Tot 2012 verzorgde de Arendonkse afdeling van het Rode Kruis de dienst 112 in onze gemeente. Door hervormingen opgelegd door de hoofdzetel kon dat niet langer, en dus besliste het gemeentebestuur om zelf de dringende hulpverlening te organiseren.
Interesse om medewerker van de dienst DGH te worden?
Om medewerker te worden bij de DGH moet je minstens 18 jaar oud zijn en een goede gezondheid hebben. Je moet ook een basisvorming van 132 uur volgen. Na je examen volgt er een stage van 40 uur. Als je voor beide onderdelen geslaagd bent, kan je aan de slag binnen de dienst.
Tijdens de opleiding mag je al als extra hulpverlener meerijden met de ziekenwagen om zo je eerste ervaringen op te doen binnen de dienst DGH.