Het beeld van vroeger waar buren samenkomen op straat, een stoel aan de voorgevel … is jammer genoeg niet meer zo vanzelfsprekend. Om buren opnieuw samen te brengen, liep er in Arendonk in 2018 en 2019 een gloednieuw buurtproject: het buurtbudget. Maar wat is dat?

Een buurtbudget is een som geld die het lokaal bestuur, gesubsidieerd door Leader, kan toekennen aan een wijk of een buurt. Dat geld kunnen bewoners gebruiken om de samenhang van de buurt of de leefkwaliteit ervan te verbeteren. De straten Bellekens, De Horeman, De Leggen, De Muite, De Rennen, De Valkborch, Kooiman en Weihof werden gekozen om het pilootproject uit te testen.

In september 2018 werd het startsein gegeven met een buurtfeest. Het was meteen een schot in de roos met veel volk en dans- en muzikaal talent uit de buurt … Er borrelden toen al meteen ideeën op voor een betere buurt.

Tijdens de eerste participatieavond een maand later kozen een 35-tal buurtbewoners om in de buurt te werken rond de thema’s ontmoeting, ontspanning, bewegen en groen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten daarna werkte een zeer enthousiaste groep buurtbewoners verder. Voorstellen werden getoetst aan de voorwaarden van de gemeente. Hebben meerdere inwoners een duidelijk voordeel van het project? Wordt de wijk er aangenamer door? Is het realistisch en haalbaar? Hoeveel kost het? En zijn er afspraken voor de opvolging?

Er werd gewikt en gewogen. Buren kregen huiswerk mee naar huis. Ze vergeleken prijzen en bedachten hoe de buurt kon meewerken. De ideeën werden concreter. Er werd overlegd met het lokaal bestuur. De projectideeën werden voorgelegd aan de ruimere buurt, en uiteindelijk viel de definitieve keuze op:

  • een petanquebaan achter Bellekens;
  • picknickbanken en zitbanken in heel de buurt;
  • bloemen in de bloembakken;
  • een fietskar die voor catering zorgt bij buurtactiviteiten;
  • de tulpenboom aan De Horeman in de schijnwerpers.

De buurtbewoners krijgen nu 3-maandelijks een buurtkrantje in de brievenbus, want er worden heel wat activiteiten georganiseerd: petanquewedstrijden, gezelschapsspelen op de picknickbanken, een kinderfeest, een weggeefplein, kubbtornooi, de boekentoer … Een groot succes!

Tulpenboom in de schijnwerpers

De Tulpenboom aan De Horeman groeit daar al sinds 21 maart 1970. Toen organiseerde de BRT de eerste 'Plant een boom'-actie. Arendonk was gewonnen voor dit initiatief en zo werd op 21 maart 1970 deze prachtige Liriodendron Tulipifera gepland. In het filmpje hieronder zie je hoe toenmalig burgemeester Viktor Maes samen met enthousiaste bewoners van De Horeman deze boom plantte.

Buurtbudget is één van de projecten van Leader, een Europees subsidieprogramma dat via verschillende projecten het platteland wil versterken, en is een samenwerking tussen het lokaal bestuur Arendonk, Vormingplus Kempen, Thomas More/Vonk3 en de buurtbewoners.

BB alle logos en Arendonk def