Composteren is een manier om zelf je groenafval en gft te verwerken. Op die manier vermijd je afval en krijg je compost in de plaats, die je dan weer als bodemverbeteraar in je tuin kan gebruiken.

Om je keuken- en tuinresten thuis te composteren zijn er verschillende systemen op de markt: compostvat, compostbak, wormenbak, compostsilo ...

Of je werkt met een compostvat of compostbak hangt af van de oppervlakte van je tuin en de hoeveelheid afval die je te verwerken hebt.

Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (tot ongeveer 400 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingstok … het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.

Beschik je over een grotere tuin, dan kies je best voor een compostbak. Compostbakken kan je kopen aan het onthaal in het gemeentehuis. Je betaalt daarvoor 72 euro.

Als je je gft-container niet meer nodig hebt, kan je die opzeggen en laten ophalen. Je belt daarvoor naar de gratis Diftar informatielijn 0800 976 87.

Wil je zelf beginnen composteren, dan vind je heel wat tips op de website van Vlaco.