Zuiver water begint bij jouw stoep. Wat mag wel en niet in de riool?
In steeds meer Vlaamse gemeenten wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Daarbij wordt regenwater apart van huishoudelijk afvalwater afgevoerd.
Een slimme keuze, want het helpt niet alleen het milieu, maar vermindert ook de kans op wateroverlast en droogte.
Regenwater is geen afvalwater
Regenwater dat op daken, straten en opritten valt, stroomt via de regenwaterriolering rechtstreeks naar beken, grachten of in de bodem. Het wordt dus niet gezuiverd.
Op die manier kan het regenwater infiltreren in de bodem en helpt het om het grondwater aan te vullen. Bovendien voorkomt het dat onze riolen overbelast raken bij zware regenbuien, waardoor de kans op overstroming kleiner wordt.
Afvalwater van toiletten, keukens, badkamers en wasmachines gaat via de vuilwaterriolering naar de waterzuiveringsinstallatie. Maar dan moeten we het systeem natuurlijk wel juist gebruiken.
Straatkolken zijn géén afvalputjes
Straatkolken dienen alleen voor regenwater. Wat je daarin giet, komt rechtstreeks in beken of grachten terecht, zonder zuivering.
Giet dus nooit vuil water, verf, cementresten, vet of schoonmaakmiddelen in een straatkolk. Spoel ook geen bouwmateriaal uit op straat. Enkel proper regenwater hoort in de regenwaterriool.
Twijfel je?
Vraag je je af waar je het afvalwater van een specifieke activiteit mag lozen? Surf dan naar www.waardanwel.be. Daar vind je een handige gids met duidelijke richtlijnen per soort afvalwater.
Samen zorgen we voor zuiver water.
Meer info
Gepubliceerd op