Infographic storm

Hevige rukwinden kunnen verwoestend zijn en veel schade aanrichten. De brandweer krijgt dan enorm veel telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Voor je de telefoon erbij neemt, bekijk je best even de afbeelding hiernaast.

Geen levensgevaar?

Ontlast de hulpdiensten en meld stormschade via het e-loket van Hulpverleningszone (HVZ) Taxandria. Doe wel enkel melding als dringende interventie van de brandweer nodig is (zware dakschade en geen onderdak, boom op woning/weg, overstroming van de weg …). Als het nummer 1722 geactiveerd is, kan je ook hier terecht.

Opgelet! HVZ Taxandria brengt hun brandweerploegen niet in gevaar. Zij doen enkel interventies (op hoogte) wanneer de gevaren van het noodweer zijn gaan liggen.

Is tussenkomst van de brandweer echt nodig?

Probeer na de storm het probleem zelf op te lossen of contacteer een vakman (dakwerker, boomverzorger, elektricien …). Ondanks de hulpvaardigheid van de brandweer zijn ze geen klusjesdienst die twee dagen na de storm nog dakpannen teruglegt. Zij moeten beschikbaar blijven voor dringende (brand)interventies. Bedankt voor het begrip!

Enkele tips

  • Vergeet niet om bij eventuele schade foto’s te maken en de verzekering te contacteren.
  • Als het weerbericht waarschuwt voor een storm, kan je allerlei maatregelen nemen om schade te voorkomen:
    • Controleer of er geen dakpannen los zitten.
    • Reinig jaarlijks de dakgoten.
    • Laat regelmatig je schoorsteen controleren (risico op instorting).