FB 1

Vrijheid en Schoolstraat werden onlangs ingericht als fietsstraat. Een fietsstraat is duidelijk te herkennen aan grote fietspictogrammen op het wegdek. Ze zijn ook aangeduid met verkeersborden.

Maar welke verkeersregels gelden er in een fietsstraat? We zetten de puntjes op de i.

  • Niemand mag sneller dan 30 km/u rijden.
  • Het is verboden voor motorvoertuigen om een fiets in te halen.
  • Andere fietsen, rijwielen en speed pedelecs mogen wel een fiets of een motorvoertuig inhalen. Uiteraard mogen zij hierbij de maximumsnelheid van 30 km/u niet overschrijden.
  • Elke inhaalbeweging moet langs links gebeuren. Fietsers moeten dus motorvoertuigen ook altijd langs links inhalen. Je mag nóóit langs rechts inhalen.
  • Fietsers mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting.

Beide fietsstraten in Arendonk zijn eenrichtingsstraten. Fietsers mogen er ook tegen de rijrichting in rijden. Bijvoorbeeld in Vrijheid in de richting van de kerk naar Begijnhof. Zij mogen dan wel niet de volledige breedte van de rijbaan gebruiken, omdat daardoor onvoldoende ruimte wordt gegeven aan auto’s om te kruisen.

Ondanks de aanwezigheid van een fietsstraat, moeten de fietsers nog altijd rekening houden met artikel 43.2 van de wegcode: “De fietsers en bestuurders van speed pedelecs die de rijbaan volgen, mogen met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen niet mogelijk is.” Fietsers die in de richting van Begijnhof rijden, moeten dus achter elkaar rijden als ze een motorvoertuig naderen.

In de fietsstraat Vrijheid komt op termijn nog een fietssuggestiestrook voor de fietsers die richting Begijnhof fietsen. Maar die zal samen worden uitgevoerd met fietssuggestiestroken in Hovestraat, Wezenstraat, Koeistraat en De Valken. Koeistraat en De Valken zijn echter gewestwegen, daarvoor moet de provinciale commissie verkeersveiligheid eerst nog groen licht geven.

Ook het kruispunt Wezenstraat/Begijnhof wordt nog aangepakt. Dat zal gebeuren samen met de weg- en rioleringswerken in Begijnhof en Wampenberg. In afwachting daarvan worden binnenkort met markeringen wijzigingen aangebracht aan het kruispunt, onder andere de voorsorteerstroken zullen hiermee verdwijnen. Deze schilderwerken zullen ook samen met de uitvoering van de fietssuggestiestroken gebeuren.