Marter2

De marter komt de laatste jaren steeds meer voor in België.

Ondanks dat de beschermde dieren vooral muizen en ratten eten, kunnen ze ook redelijk wat schade veroorzaken in je huis, tuin of aan je auto. De gemeente ontvangt dan ook geregeld meldingen van marterschade.

Gelukkig bestaan er allerlei manieren om die schade te voorkomen. Eerst en vooral is het belangrijk om de steenmarter zo veel mogelijk de toegang tot je huis en je wagen te ontzeggen.

Dat kan bijvoorbeeld door een omheining te plaatsen, gaten groter dan 5 centimeter af te dichten of door de wagen telkens in de garage te parkeren. Het plaatsen van elektrische matjes in de auto is een andere investering die effectief is gebleken.

Bij beperkte schade kan het nuttig zijn om het motorcompartiment grondig te reinigen om alle geursporen te verwijderen, zodat geen andere mannetjes aangelokt worden. Het gebruik van geursprays of ultrasoon geluid is niet aan te raden omwille van de tijdelijke en beperkte werking.

Mocht je ondanks het nemen maatregelen toch schade ondervinden, kan je in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Meer informatie over het verkrijgen van een schadevergoeding vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).