Verkeersbord hier is grensbord

Nederland voert sinds zondag 8 augustus 2021 verscherpte controles uit aan de grensovergangen met België. Wie de grens over wil, moet een coronabewijs kunnen voorleggen aan de Koninklijke Marechaussee als daarom gevraagd wordt.

Er worden geen grensposten opgetrokken, maar de controles zullen steekproefgewijs uitgevoerd worden door mobiele teams.

Gele gebieden

Alle reizigers die ouder zijn dan 12 jaar en die uit een geel gebied komen (momenteel het geval voor België), moeten een coronabewijs kunnen voorleggen tijdens een controle.

Wat is een coronabewijs?

Een coronabewijs is de Nederlandse benaming voor het coronacertificaat. Daarop staat of je volledig gevaccineerd bent, een negatieve test aflegde of herstelde van het virus.

Hoe kan ik zo’n certificaat krijgen?

Een coronacertificaat wordt automatisch voor je aangemaakt als je een vaccin kreeg of een test liet uitvoeren. Het enige wat je moet doen, is het attest op zak hebben. Dat kan digitaal op je smartphone of je kan een papieren versie aanvragen.

Hieronder leggen we je uit hoe je dat doet:

1. Digitaal

Installeer de CovidSafeBe-app op je smartphone. Daarvoor heb je de applicatie Itsme nodig. Heb je nog geen Itsme en wil je weten hoe je deze app op je telefoon activeert? Volg dan de instructies in dit filmpje.

Je kan je certificaten ook opvragen via Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kan je aanmelden met je kaartlezer, Itsme of via een combinatie gebruikersnaam en wachtwoord.

In de digitale toepassingen vind je zowel je vaccinatiecertificaten, je testcertificaten als je herstelcertificaten terug.

2. Papieren versie

Een papieren versie van je vaccinatiecertificaat kan je krijgen door contact op te nemen met de Vlaamse helpdesk vaccinatie via 078 78 78 50.

Hou er rekening mee dat het tot een week kan duren voordat je de papieren met de post ontvangt. Print de documenten af en hou ze op zak tijdens je reis.

Niet (volledig) gevaccineerd?

Personen ouder dan 12 jaar die hun vaccin weigeren of die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren, moeten een negatieve test of bewijs van herstel kunnen voorleggen als ze de grens met Nederland overgaan.

Ook personen die hun laatste prik minder dan 14 dagen geleden kregen, moeten een negatieve test hebben.

Je laten testen

Wil je Nederland inreizen en weigerde je je vaccin of ben je nog niet volledig gevaccineerd? Dan moet je een test laten uitvoeren. Er zijn 2 testen die je op voorhand kan afleggen en die als geldig worden beschouwd:

  • PCR-test: maximaal 48 uur voor vertrek afgenomen
  • antigeen-test: maximaal 24 uur voor vertrek afgenomen

Wie geen geldig coronabewijs/certificaat heeft, riskeert een boete van 95 euro.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op een verplichte negatieve testuitslag voor diplomaten, studenten, personen die werken in de transportsector, grensarbeiders en familiebezoeken. Deze info kan je raadplegen op de website van de Nederlandse Rijksoverheid.

Verblijf je minder dan 12 uur in Nederland, bijvoorbeeld om te gaan winkelen of om naar de kapper te gaan, dan heb je ook geen coronabewijs nodig en kan je vrij de grens over.

Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse overheid.