DROOMBEELD tuinstraat landelijk

Droom jij van een groene straat? Heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw straat dan kandidaat als tuinstraat!

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen en bloembollen planten, regenwatertonnen plaatsen … Ze doen dit niet alleen. Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, gratis plantpakket, buurtfeest…).

Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab en de Kempense gemeenten.

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Daardoor kan water niet goed infiltreren in de bodem én warmen onze steden en dorpskernen op. Samen kunnen we hier iets aan doen. Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten, vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit.

Bovendien is een groene straat mooier en gezelliger, wat zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een fijne plek om samen met buren te vertoeven.

Enthousiast?

Spreek enkele buren aan over het project en stel jullie straat tot en met 30 november 2023 kandidaat via www.kempen2030.be/tuinstraten. In januari 2024 krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is. Het traject loopt van januari tot en met juni 2024.

In het voorjaar van 2024 volgt een nieuwe oproep, moest je straat nu niet gekozen worden.