45004

Omdat er op boerderijen nog veel grote stallen en gebouwen met asbestplaten zijn, biedt OVAM land- en tuinbouwers (met landbouwnummer) de mogelijkheid om hun gedemonteerd asbestdak kosteloos te laten ophalen.

Dankzij het landbouwprotocol tussen de Vlaamse minister Demir, OVAM en de landbouworganisatie, biedt OVAM landbouwers de mogelijkheid om op kosten van OVAM een ophaling aan te vragen van hun gedemonteerde asbestdak. Landbouwers hoeven zelf niets te betalen. Met deze dienstverlening wil OVAM landbouwers aanzetten om hun oude daken te vervangen.

Dit aanbod geldt tot uitputting van het beschikbare budget, dus wacht niet te lang en dien zo snel mogelijk de aanvraag in.

Voorwaarden en aanvraagformulier

Zo gaat het in zijn werk: een door OVAM aangestelde inzamelaar gaat de baan op om asbestgolfplaten of -leien van agrarische gebouwen op te halen. Alle landbouwers met een landbouwnummer komen in aanmerking. Alle info en voorwaarden kan je vinden op de website van OVAM. Landbouwers die zich willen aanmelden kunnen dit doen via het aanmeldformulier.

Enkel het ophalen, niet het verwijderen

Het verwijderen van het asbestmateriaal zit niet in de dienstverlening. Je laat dit best doen door een gespecialiseerde aannemer (zeker de risicovolle asbesttoepassingen). Als je het toch zelf doet, zorg dan zeker dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Meer info over het zelf verwijderen van asbest vind je op de website van OVAM.

Meer info

https://www.ovam.be/land-en-tuinbouwers