2 F8ade22ec cea8 45e6 b502 943a264311f82 F

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband.

Loslopende honden veroorzaken in onze natuurgebieden vaak zeer onaangename taferelen. Met de sensibiliseringscampagne ‘Honden aan de leiband’ wil Natuur en Bos van de Vlaamse overheid komaf maken met baasjes die hun honden laten loslopen. Want elke hond die vrij rondloopt, is een gevaar voor de natuur, andere bezoekers en zichzelf.

Bescherm de natuur

Een schattig reekalfje van enkele weken oud, doodgebeten door een hond. De voorbije lente kregen onze boswachters dit verschrikkelijk tafereel meermaals te zien. Maar ook vogels die broeden op de grond of zeldzame planten worden bedreigd door snuffelende viervoeters.

Als we onze natuur willen beschermen, houden we onze honden aan de leiband.

Bescherm andere bezoekers

“Heb geen schrik, hij doet niks hoor!” Sta je tijdens je favoriete wandeling oog in oog met een loslopende hond, dan is dit de slogan waarmee hun baasjes zich graag bedienen. Ondertussen verstijft je kind van de schrik of moet je jouw hond – die wel aan de leiband hangt – in toom houden omdat hij zijn concurrent te lijf wil gaan. Tot zover je ontspannen wandeling.

Hou je hond aan de leiband, ook al is hij van het ‘den-dezen-doet-niks-ras.’

Bescherm je hond

Wanneer een hond losloopt, heeft hij geen zicht op de gevaren die hij mogelijks moet trotseren. Hij kan aangevallen worden door een everzwijn, of geïnfecteerd worden met parasieten die in het struikgewas schuilen. Denk maar aan teken. Of de straat op rennen.

Daarom, ook hier, in het belang van de veiligheid van je hond: ‘Honden aan de lijn, ’t zal wel zijn.’

Hondenzones

"Ja, maar mijn hond moet zich toch eens goed kunnen uitleven?" Een veelgehoorde bezorgdheid van hondeneigenaars. Maar ook aan de lijn kan een hond en het baasje zich uitleven. Laat je hond niet enkel uit omdat het moet voor een kakske, maar doe samen iets leuks. En wil je je hond toch vrij laten rondlopen, dan kan dat nog altijd in één van de hondenzones.

Extra controles

De volgende weken zullen de natuurinspecteurs en boswachters nauwgezet toezien of baasjes hun honden aan de leiband houden. In heel Vlaanderen komen er extra controles en indien nodig wordt er geverbaliseerd.

Meer informatie en handige tips op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.