Combinatielogo VLAIO

Droom je van een eigen zaak, maar heb je de stap nog niet gezet? Heb je al een handelszaak, maar ben je op zoek naar een betere locatie? Heb je ideeën voor een nieuw winkel- of dienstverleningsconcept of wil je je ondernemerschap een nieuwe wending geven? Overweeg dan zeker het kernwinkelgebied van Arendonk!

Sinds 2018 heeft de gemeente een subsidiereglement kernversterkend detailhandelsbeleid. Starters en verhuizers kunnen beroep doen op een renovatiepremie, starterspremie en verhuispremie als ze hun intrek nemen in een leegstaand pand in het kernwinkelgebied (Vrijheid). Aanvragen hiervoor kunnen nog steeds ingediend worden. Dat subsidiereglement loopt nog en de intentie is er om dat ook de komende jaren nog te verlengen.

Meteen de stap zetten om een nieuwe zaak te starten of om een bestaande handelszaak te verhuizen naar het kernwinkelgebied, is voor sommigen misschien een te grote sprong in het diepe. Via handelshuur van korte duur biedt de gemeente het pand op Vrijheid 62 aan als laagdrempelige manier om een zaak op te starten of een nieuw concept uit te testen.

Ook andere tijdelijke invullingen zijn mogelijk. Bijvoorbeeld bestaande Arendonkse ondernemers die een nieuwe activiteit als handelszaak willen starten. Of Arendonkse handelszaken die omwille van verbouwing of wegenwerken tijdelijk een andere locatie nodig hebben.

Kandidaten kunnen Vrijheid 62 huren voor maximum 1 jaar. De huurprijs bedraagt 400 euro per maand. Een aanvraag indienen, kan vanaf nu.

Wie eerst komt, eerst maalt? Nee, de gemeente koos voor een ander systeem. Kandidaten kunnen binnen een zogenaamde ‘open oproep’ op elk moment hun aanvraag indienen. Twee keer per jaar (30 november en 31 mei) worden alle ingediende kandidaturen beoordeeld en wordt de huur effectief toegewezen. De eerste ‘open oproep’ loopt dus tot 30 november 2020.

Heb je zelf plannen of ken je zo iemand? Alle info vind je hier.

De subsidie kernversterkend detailhandelsbeleid en de verhuur van Vrijheid 62 zijn projecten die de gemeente realiseert met steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.