Mammobiel 2

Naar tweejaarlijkse gewoonte komt de Mammobiel van woensdag 19 mei tot en met woensdag 9 juni 2021 naar Arendonk.

De bedoeling is borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen met een uitnodigingsbrief een gratis mammografie laten nemen in de Mammobiel.

Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten. Deelnemen is dus niet aangewezen voor:

  • vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker (dat geldt tot 10 jaar na de diagnose);
  • vrouwen met klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen;
  • vrouwen die door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebben.

Deze vrouwen moeten opgevolgd worden door hun arts.

Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld (datum en uur). Als dat moment niet past, kan je je afspraak wijzigen via 0800 60 160. Zonder afspraak kan je geen onderzoek laten uitvoeren in de Mammobiel.

Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen. De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters (via een lift). Je belt dan best vooraf even zodat de nodige voorbereidingen getroffen kunnen worden.

De screeningsmammografie is om de 2 jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Enkel vrouwen die de voorbije 2 jaar geen mammografie lieten maken, ontvangen dus een uitnodiging. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.

Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kan je terecht bij: