Gevelgroen

‘Behaag onze Kempen’ wil inheemse en streekeigen soorten promoten. In september en oktober kan je via de actie plantgoed aankopen.

Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen. De actie is intussen al aan haar 27ste editie toe.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed. Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Op zaterdag 18 september 2021 om 13.30 uur en om 15.00 uur kan je deelnemen aan een inspiratiewandeling met Joeri Cortens in het Begijnhof van Herentals (Begijnhof 29). Tijdens de wandeling kan je ‘live’ kennismaken met de aangeboden soorten. Inschrijven kan via www.iok.be/tuinbezoek.

Streekeigen plantgoed, niets dan voordelen

‘Behaag onze Kempen’ biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen en compost aan.

Inheemse en streekeigen (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Ga voor een groene gevel

Vanaf dit jaar wordt het aanbod van ‘Behaag Onze Kempen’ uitgebreid met gevelgroen. Zo bieden we vanaf dit jaar 2 klimhulpen en 4 soorten klimplanten aan om je gevel te vergroenen.

Er zijn verschillende voordelen aan het aanleggen van gevelgroen. Zo zorgt het in de zomer voor de nodige verkoeling. Als je voor de klimplant bestaande verharding gaat weghalen, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen waardoor je minder kans hebt op wateroverlast. De planten die worden aangeboden zijn daarnaast ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tover je met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene straat.

Gevelgroen kan aangebracht worden tegen zowat elke muur. Als je huis aan de stoep grenst, kan je een stoeptegel verwijderen en een kleine ‘geveltuin’ aanleggen. Kijk wel vooraf de voorwaarden voor een geveltuin na via www.arendonk.be/wonen-omgeving/milieu/subsidie-biodiversiteit-en-aankoop-natuurgebieden.

Plantgoed bestellen

Bestellen en betalen doe je tot en met 20 oktober 2021 via www.iok.be/bok.

Het bestelde plantgoed haal je af op zaterdag 20 november 2021 tussen 9.30 uur en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info

behaag.onze.kempen@iok.be
www.iok.be/bok