Beuk haagbeuk

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 26ste editie toe. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense lokale besturen. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin. (Kijk bij ‘Een haag kiezen’)

Tuinadvies met het aanbod van ‘Behaag onze Kempen’ (door Joeri Cortens)

Maak kennis met diverse fruitrassen in het Begijnhof, ontdek op welke manier en welke soorten groot- en kleinfruit je in je tuin kan kweken en ontdek hoe rijk, boeiend en bloeiend het assortiment bomen en struiken van ‘Behaag onze Kempen’ is.

Tijdens deze inspiratiewandeling ontmoet je quasi elke aangeboden soort 'live', omkaderd met smakelijke info van Joeri over het gebruik, historiek en meerwaarde van het aangeboden plantgoed in elke tuin!

Wie na afloop nog specifieke vragen heeft over het ontwerp/de inrichting van zijn of haar tuin kan na de rondleiding terecht bij Joeri en de andere vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt.

Afspraak op 19 september van 14.00 uur tot 16.00 uur, Begijnhof Herentals, afspraak aan de wereldwinkel (adres: Begijnhof 29, 2200 Herentals). De inspiratiewandeling is gratis, maar we vragen wel om vooraf in te schrijven via www.iok.be/tuinbezoek.

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan 1 soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden.

Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin (op bestelformulier aangeduid met een smiley). Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen … Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen

Bestellen en betalen doe je via www.iok.be/bok. Bestellen kan tot en met 20 oktober 2020.

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed haal je zelf af op zaterdag 21 november tussen 9.30 uur en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info

www.iok.be/bok
behaag.onze.kempen@iok.be