Corona

Ten gevolge van de opschaling en de optimalisering van de PCR-testcapaciteit in ons land, worden vanaf maandag 23 november 2020 terug alle asymptomatische hoogrisicocontacten getest via PCR, op dag 7 beginnend de dag na het hoogrisicocontact.

In de praktijk betekent dit dat hoogrisicocontacten van een besmette persoon die zelf geen symptomen vertonen, via de contacttracing een code voor staalname zullen verkrijgen. Als het hoogrisicocontact plaatsvond in een collectiviteit (bv. scholen of bedrijven), is de coördinerend arts van de collectiviteit verantwoordelijk voor het genereren van die code.

Inwoners die terugkeren uit een rode zone in het buitenland, moeten een Passagier Lokalisatie Formulier invullen die het gelopen risico evalueert. Wanneer zij op basis van hun gedrag tijdens hun buitenlands verblijf getest moeten worden, ontvangen ook zij de activatiecode per sms.

Buiten deze gevallen kan een huisarts uiteraard nog steeds een activatiecode aanmaken op basis van zijn eigen risico-analyse of voor die gevallen waar bovenvermelde werkwijze niet gevolgd kon worden.

Met die code kan je naar een triage- en staalafnamecentrum, waar de staalname voor een PCR-test gebeurt, op dag 7 beginnend de dag na het laatste hoogrisicocontact of terugkeer naar België. Daarvoor maak je een reservatie maken via de reservatietool op mijngezondheid.belgie.be. Daar is ook de mogelijkheid voorzien om de test te linken aan de 17-cijferige code die gegenereerd wordt door de app Coronalert. Dat garandeert dat het testresultaat ook ontvangen wordt in de app, wat noodzakelijk is om onbekende hoogrisicocontacten via de app te kunnen verwittigen.

Als de test positief is, wordt het hoogrisicocontact in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Als de test negatief is, kan het hoogrisicocontact uit quarantaine, maar benadrukken we het belang van het aanhouden van extra waakzaamheid tot in totaal 14 dagen na de dag van het laatste hoogrisicocontact (met inachtneming van de geldende uitzonderingen voor zorgpersoneel).

Als geen test wordt afgenomen (bijvoorbeeld bij kinderen jonger dan 6 jaar) of wanneer het testresultaat niet tijdig beschikbaar is, stopt de quarantaine van asymptomatische hoogrisicocontacten na 10 dagen beginnend de dag na het laatste hoogrisicocontact. Deze quarantaine wordt dan gevolgd door een periode van 4 dagen extra waakzaamheid.

Via de website mijngezondheid.belgium.be kunnen asymptomatische hoogrisicocontacten een quarantaine-attest voor hun werkgever downloaden, en ook het resultaat van hun test raadplegen. Hiermee wordt de administratieve druk op de huisartsen verlicht. De officiële geldigheidsduur van het quarantaine-attest blijft 10 dagen om alle situaties te kunnen ondervangen.

Dit impliceert voor de burgers die een hoogrisicocontact gehad hebben, of terugkeren uit een rode zone in het buitenland met een risicovoller gedrag, dus ook een quarantaine van minstens 7 dagen, gevolgd door 7 dagen van extra waakzaamheid (7 + 7 dus).

Hieronder vind je in een handig overzicht wanneer je je moet laten testen en wanneer je in quarantaine of in isolatie moet.